
En insikt jag fick i Italien
Det som händer när man spenderar en vecka på den italienska landsbygden är att tankarna får utrymme.
Och det var precis det jag upplevde under min vistelse på Il Fornello, ett underbart vackert colivingställe mellan Umbrien och Toscana.
Mellan stunderna då jag njöt av lugnet, lagade mat i uteköket med resten av gänget, umgicks med Stina eller sprang runt med kameran för att fånga allt jag såg, så satt jag mycket och bara... tänkte.
Florens innan staden vaknar
Vi vaknade tidigt i Florens och möttes av en stilla stad som sakta vaknade till liv.
En croissant i solen, en affogato från ett Tiktok-känt ställe och en pizza innan tåget vidare, men också inre tankar om frihet, förtjänst och närvaro. Här är en liten berättelse från min andra dag i Florens.
Pinsa med stracciatella, mortadella och smörstekt sparris
Vi lagade pinsa i ett utekök i Italien, med stracciatella, mortadella och sparris. En snabb, krämig och krispig middag som blev en av de godaste jag ätit.
Min första dag i Florens!
För några månader sedan fick jag ett meddelande från min kompis Stina. Hon undrade om jag ville följa med henne till Italien i en vecka. Jag har drömt om att resa till Italien hela mitt liv, men var inte alls förberedd på att chansen skulle dyka upp så plötsligt, och jag visste direkt att det inte gick att tacka nej.
Om att känna sig hemma och ett mardrömsmeddelande!
Förra veckan reste jag till Piteå, en plats som, mer än någon annan, känns som hemma. Jag tillbringade dagarna på Pensionatet, där jag åt gott, fotograferade allt jag såg, träffade fina vänner och lät mig själv bara vara. En natt bodde jag på Hotell Kust, där jag också sjöng i lobbyn med en fantastisk jazzpianist. Nu är jag tillbaka i Stockholm, men med hjärtat fullt av tacksamhet, värme och ett lugn!
Tankar om köksprylar
För några år sedan köpte jag Home Cooking av Laurie Colwin, en bok som innehåller olika essäer om matlagning och vardagslivet kring köket. Förra veckan plockade jag fram den och läste kapitlet The Low-Tech Person’s Batterie de Cuisine.

Kycklinglår i krämig sås med soltorkade tomater
Idag vill jag dela ett riktigt härligt recept på saftiga kycklinglår i en krämig sås med smak av soltorkade tomater, timjan, rosmarin och parmesan. Kycklingen bryns först gyllene i pannan, och såsen görs direkt i samma panna, vilket ger en djup och fyllig smak. Sedan får allt gå klart i ugnen, vilket gör det både enkelt och otroligt gott.
Välkommen till Runt bordet
Hej och varmt välkommen till Runt bordet!
Kanske känner du igen den här bloggen somVegoskafferiet, dess tidigare namn. Eller så har du aldrig hört talas om varken Vegoskafferiet, mig eller Runt bordet. Hur som helst är jag glad att du är här!

Panang currysoppa med dumplings
Idag bjuder jag på ett recept på en fantastisk currysoppa med dumplings, skogschampinjoner och pak choi. Den här soppan är snabb att laga, klar på under 30 minuter, och smakar helt ljuvligt.
Och nu då?
Det är en måndag i januari och jag sitter vid köksbordet i en lägenhet i Danderyd. En lägenhet som, för två veckor sedan, blev mitt nya hem. Två veckor innan dess bodde jag fortfarande i lägenheten i Piteå, där det mesta av mina saker är kvar. På bara fyra veckor har jag separerat med min sambo, packat ihop tre fulla resväskor, flugit till Island för att fira jul, flugit till Stockholm och flyttat in i lägenheten jag bor i nu.

Vegansk pumpa mac and cheese
Vegansk mac and cheese med krämig sås gjord på bland annat butternut pumpa och cashewnötter. Detta är den perfekta höstmiddagen, otroligt mättande och väldigt smarrig.
Den stora inre konflikten
Under en längre period har jag känt mig så fruktansvärt omotiverad på saker jag brukar tycka är kul. I alla fall när det gäller mitt kreativitet och arbete. Tanken på att ställa mig och laga någonting nytt och spännande i köket har känts främmande, som att jag inte riktigt har förstått att jag ens tycker om att laga mat.
På sistone
Direkt när vi gick in i juli månad droppade temperaturen lite och efter en lång tid av torka fick vi både regn och åska. Äntligen. Regnet gör mig lugn och trygg på något sätt som jag har svårt att förklara. Som att livet stannar upp.

Fantastisk vegansk Poke bowl med tofu, grönsaker och srirachamajo
Fantastiskt god vegansk poke bowl med sushiris, marinerad tofu, srirachamajo och massor med gröna godsaker. Poke bowl är en rätt som är hyfsat enkelt att göra men smakar som på en restaurang. Vill du imponera på nära och kära? Då rekommenderar jag att du lagar den här poke bowlen.


Vegansk pizza bianca med potatis och timjan
Idag delar jag med er recept på fantastiskt god pizza bianca med potatis, timjan, rödlök, ruccola, rostad mandel och citronskal. Pizza bianca är en vit pizza, så istället för tomatsås brer jag vegansk creme fraîches på pizzabotten. Det här är en perfekt pizza för pizzakvällen!
Vi ärver våra föräldrars trauman
Idag är det 2 år sen min pappa gick bort. Det var plötsligt, han blev bara 62 år gammal. Samtidigt som det känns orättvist vet jag att han inte hade tagit hand om sig själv dom senaste 10 åren, så på det sättet var det kanske inte så oväntat.
En mysig dag i Reykjavik
På söndag vaknade vi pigga 06.00 och bestämde oss för att ha en trevlig dag tillsammans med lilla Vera. Vi började dagen på Pure Deli där vi åt avokadotoast och delade på en banan- och hallonkaka. Júlía tog en grön juice och jag en kopp kaffe och gurkmeja- och ingefärashot. Bra start på dagen.
Jag är på Island
För ungefär en månad sen fick jag idéen att åka hem till Island i mars och överraska min syster för hennes födelsedag. Jag har aldrig haft så svårt att hålla en hemlighet. Jag kom till Island i föregår och som tur var hade Júlía inga misstankar om att jag var på väg så hon blev väldigt överraskad. På hennes födelsedag postade mamma den här bilden på oss två. Jag har alltså älskat att få henne att skratta sen dag ett.