Pinsa med stracciatella, mortadella och smörstekt sparris

En krispig och fluffig italiensk pinsa, perfekt som somrig middag. Gräddad med grön pesto och riven parmesan och toppad med stracciatella, mortadella, smörstekt sparris, rödlök, rostade pistagenötter och färsk basilika. Ett enkelt pinsa recept som känns både lyxigt och lättlagat, precis som det ska vara på sommaren.

Den här fantastiska middagen lagade jag och min kompis Stina i ett utekök i Italien. Jag måste erkänna att jag tidigare haft lite fördomar mot pinsa, jag har aldrig riktigt fattat grejen och varit säker på att den skulle bli torr. Men herregud vad jag hade fel. Det kändes nästan overkligt att man, på så kort tid, kunde få till en så lyxig och smakrik middag.

Pinsa-bottnarna kommer färdiga och behöver bara gräddas i ugnen. Sedan är det bara att toppa med det man tycker om. Vi valde att grädda vår med grön pesto och riven parmesan, och toppade den med krämig stracciatella, tunt skivad mortadella, smörstekt sparris, rostade pistagenötter, rödlök, färsk basilika, och så lite mer parmesan på toppen.
Vi grät nästan av lycka. Så god blev den.

Vi stekte sparrisen i smör, citron och lite havssalt. Bara den, helt för sig själv, var otrolig.
Jag vet inte om det var magin i att stå ute i ett vackert utekök i Italien, eller om råvarorna helt enkelt var extra goda, men allt smakade bättre än någonsin.

Det finns en vedeldad pizzaugn i uteköket, men vi tyckte det kändes lite onödigt att dra igång den bara för en pinsa, så vi använde airfryern istället. Och det gick hur bra som helst.

Vi delade pinsan i två bitar och gräddade dem tills de var gyllenbruna och krispiga på utsidan, men samtidigt mjuka och fluffiga inuti. Under tiden stekte vi sparrisen i smör, citron och havssalt, så allt blev klart nästan samtidigt. Snabbt, enkelt och otroligt gott.

Efter gräddningen toppade vi pinsan med allt det goda. Som jag nämnde längre upp hade vi krämig stracciatella, mortadella, den smörstekta sparrisen, rostade pistagenötter, tunt skivad rödlök, färsk basilika, citronzest och ännu mer parmesan.

Men såklart, du kan toppa med precis vad du gillar! Det här är verkligen en sån rätt där man kan variera sig i oändlighet, beroende på vad man är sugen på eller har hemma.
Jag ser själv fram emot att testa massor av olika toppings i sommar. Har du någon favorit? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Det jag verkligen gillade med pinsan var att den kändes lite fräschare än en vanlig pizza, och det säger en del, för jag älskar pizza. Det var så gott att toppa med en massa färska ingredienser, och jag blev positivt överraskad av hur bra den färdiga botten blev. Krispig på utsidan, mjuk och fluffig på insidan, precis som jag vill ha det.

Och det bästa av allt? Det gick så snabbt att få till. På bara några minuter hade vi en middag som kändes både lyxig och otroligt god.

Pistagenötterna var verkligen pricken över i:et. Jag tycker att all mat blir godare med lite krisp, det gör liksom hela upplevelsen komplett.

Det här är en pinsa jag kommer att göra om och om igen, och jag hoppas verkligen att ni gillar den lika mycket som jag gör. 💚

Pinsa med stracciatella, mortadella & smörstekt sparris

Pinsa med stracciatella, mortadella & smörstekt sparris
Portioner: 2
Kreatör: Helga María

Recept på pinsa med stracciatella, mortadella, smörstekt sparris, pistagenötter och basilika. Enkel att laga i airfryer eller ugn – en somrig och lyxig middag på bara 15 minuter.

Ingredienser

  • 1 färdig pinsabotten
  • 3 msk grön pesto
  • 2–3 msk riven parmesan
  • ca 1 dl stracciatella
  • 4 skivor mortadella
  • 6–8 gröna sparrisar
  • 2msk smör
  • 1/2 citron (zesten och lite saft)
  • 1/4 rödlök, tunt skivad
  • En näve rostade pistagenötter
  • Färsk basilika
  • Havssalt

Gör så här

  1. Dela pinsabotten i två bitar om det behövs. Bred på grön pesto och strö över riven parmesan.
  2. Grädda pinsan på 220 grader tills den är gyllenbrun och krispig på utsidan, men fortfarande mjuk och fluffig inuti.
  3. Under tiden steker du sparrisen i smör tillsammans med lite citronsaft, lite zest och havssalt tills den fått fin färg men fortfarande har spänst kvar.
  4. När pinsan är färdiggräddad toppar du med stracciatella, mortadella, sparris, rödlök, rostade pistagenötter, färsk basilika, mer parmesan och gärna lite extra citronzest.
  5. Ät direkt medan allt är varmt, krämigt och krispigt!
Har du lagat detta recept?
Följ mig @runtbordet.se på Instagram och tagga #runtbordet
Föregående
Föregående

Florens innan staden vaknar

Nästa
Nästa

Min första dag i Florens!