Tankar om köksprylar

För några år sedan köpte jag Home Cooking av Laurie Colwin, en bok som innehåller olika essäer om matlagning och vardagslivet kring köket. Förra veckan plockade jag fram den och läste kapitlet The Low-Tech Person’s Batterie de Cuisine. Där skriver Colwin om hur deprimerande hon tycker det är att öppna en kokbok där det första kapitlet handlar om köksutrustning, långa listor på allt man "måste ha". Som att det är viktigt att ha skåpar fulla av utrustning för att kunna laga god mat. I sin text presenterar hon sin egen lista med bara de mest grundläggande redskapen, och det fick mig att börja fundera över mina egna prylar.

Det är viktigt att påpeka att Colwin gick bort 1992, året jag föddes, så texterna är skrivna för över 30 år sedan. Och de känns mer relevanta än någonsin. Trender kommer och går, och köksutrustning är inget undantag. För tio år sedan var sous vide maskiner det alla skulle ha. När jag var barn minns jag hur tv shop dominerade, och på Island var dekorationsknivar för att skapa mönster på smörgåstårtor otroligt populära. Popcornmaskinen hade sin storhetstid, liksom den lilla blå glassmaskinen som idag fyller second handbutiker. Och nu? Air fryers och Ninja Creami är bland köksprylarna som står högst på önskelistorna.

frukost-på-ett-bord

Jag har själv skrivit en kokbok, och ironiskt nog börjar den med en lista över "essentiella" saker för köket. Min syster och jag skrev boken 2019, och den innehåller nog ganska rimlig lista av saker, som bra knivar, skärbrädor, någon typ av mixer för soppor och smoothies etc. Det jag däremot vet är att jag inte är någon minimalist när det gäller köksprylar. Min roomie brukar kalla mig en "prylmänniska", något som stör mig eftersom jag egentligen inte vill vara det. Men jag måste erkänna, det ligger något i det.

När jag läste Colwins essä började jag fundera på alla saker jag har i köket. Vilka av dem är verkligen viktiga för min matlagning? Och vilka är det som bara står och samlar damm? Colwin är extremt minimalistisk i sin inställning. Hon listar bara det allra nödvändigaste:

  • Två knivar
    En stor och en liten. Hon menar att man inte behöver en brödkniv om man har en bra vass kniv (här håller jag inte riktigt med, jag älskar att använda min brödkniv, även till tomater).

  • Två stekpannor i stål
    En stor och en liten.

  • Två skärbrädor i trä
    En stor och en liten.

  • Två kastruller

  • Ett vanligt rivjärn och ett mindre för parmesan, vitlök och ingefära

  • Två träslevar
    En med långt handtag och en med kort.

  • Två slickepottar
    En bred och en smal.

  • Två ugnsformar
    En stor och en mindre.

  • Bra kökssax

  • En bra gryta
    Helst tung i gjutjärn.

  • En kökstång i rostfritt stål

  • Bakskålar i olika storlekar

Det är en sparsmakad lista, utan några "fancy gadgets". Ändå är hon en stor inspirationskälla inom matlagning. Det fick mig att reflektera över min egen relation till köksprylar, vad som faktiskt är nödvändigt och vad som bara är överflödigt. När jag flyttade till Piteå 2017 var det början på mitt seriösa intresse för matlagning. Jag var en fattig student, och jag hade nästan inga köksprylar med mig från Island. Den enda jag tog med mig var min Blendtec-mixer, som jag fått till reducerat pris mot att jag skrev om den på min blogg. Den var otroligt dyr, och jag var väldigt stolt över den. Jag har den fortfarande kvar.

Home-cooking-colwin

Under mina första år i Piteå köpte jag bara second hand. Mina stekpannor var inte särskilt bra, och mina kastruller kom från Röda Korset. Jag hade ingen köksmaskin och det tog över ett år innan jag investerade i en elvisp. Jag köpte en brödrost på Kupan och en french press var vår kaffelösning tills vi köpte en begagnad kaffebryggare av en annan student. Mina mest värdefulla redskap var skålar i rostfritt stål jag hittade i olika storlekar, och många av dem har jag fortfarande kvar.

Jag lärde mig mycket om matlagning under den tiden, utan några "fancy" prylar. Ändå skämdes jag ibland när jag såg vad andra visade upp på sociala medier. Jag var en matbloggare som vispade grädde för hand och hade inte ens en köksvåg. Men jag klarade mig, och året 2019 lyckades jag och min syster ändå skriva en kokbok.

Några år senare, när jag hade mer stabilitet, gick jag dock till det andra extremen. Plötsligt hade jag inte bara min Blendtec mixer, utan även en Nutribullet, en stavmixer och en matberedare. Jag hade en Moccamaster, en French press, en mokabryggare, en perkulator och till och med en avancerad kaffemaskin som gjorde cappuccino. Och det slutade inte där, pastamaskin, air fryer, brödmaskin, äggkokare, riskokare, sous vide, glassmaskin, slow cooker, gjutjärnsgrytor i överflöd… Alla skåp var fulla, men många prylar användes knappt.

Förra året separerade jag och flyttade till Stockholm. Många av prylarna blev kvar hos mitt ex, och det blev en nystart för mig. Nu är jag någonstans i mitten. Jag är fortfarande långt ifrån en minimalist, men jag har en tydligare bild av vad jag faktiskt använder och vad som är onödigt.

Här är några av mina favoriter som jag inte skulle vilja vara utan:

  • Lodge traktörpanna: Perfekt för allt från stekning och grytor till brödbak. Locket fungerar också som en separat panna.

  • Skärbrädor i trä: Jag har alldeles för många, men dom jag använder mest är en större och lite tyngre och sen en mindre.

  • Stekpanna i stål: Använder min varje dag till stekning.

  • Ett vanligt rivjärn: Perfekt för ost och grönsaker

  • Microplane rivjärn: Används dagligen till vitlök, parmesan och citronskal.

  • Mina skålar i rostfritt stål i olika storlekar: Köpta second hand och fortfarande oumbärliga för bakning och matlagning.

  • Braun stavmixer: Den har flera funktioner, matberedare, elvisp och stavmixer i ett. En av mina bästa köp till köket.

  • Köksvåg: Ett måste för bakning.

  • Termometer: Den som hjälpte mig övervinna min rädsla för att tillaga kyckling. Den använder jag också för brödbak och fritering.

  • Mareld gjutjärnsgryta
    Jag köpte den på rea för många år sedan, och den är en favorit för grytor och soppor. Även om min traktörpanna fungerar bra för det mesta, är grytan rymligare och används flitigt.

  • Riskokare
    Kanske inte en absolut nödvändighet, men sedan jag skaffade en vill jag aldrig vara utan den. Min är ingen lyxmodell, men har fungerat felfritt i över fem år.

  • Bra knivar
    Mina knivar är kanske inte de allra bästa, men de är helt klart bättre än de jag haft tidigare – och de gör jobbet!

  • Stekspade i stål & slevar i trä
    Jag undviker plastredskap och föredrar stålspadar till mina gjutjärns- och stålpannor. För min glaserade gryta från Mareld använder jag trädredskap.

  • Ugnsformar i glas och rostfritt stål
    Eftersom jag arbetar som receptkreatör har jag dem i flera storlekar, men egentligen klarar man sig fint med tre: en långpanna för bakning, en medelstor för exempelvis lasagne och en mindre för mindre rätter.

  • Aarke kolsyremaskin
    Inte en livsnödvändig pryl, men en av de saker som gör vardagen lite trevligare. Jag gör kolsyrat vatten varje dag, så den har definitivt varit värd sitt pris.

Köksprylar jag gillar, men inte alltid behöver

Vissa saker är kanske inte nödvändiga, men de används ändå regelbundet (eller förtjänar en extra tanke).

  • Brödrost
    Visst kan man rosta bröd i ugnen eller stekpannan, men jag älskar min brödrost och använder den ofta.

  • KitchenAid köksmaskin
    Trots att jag bakar mycket står den här mest oanvänd. Den är absolut inte nödvändig för mig, men när jag väl tar fram den är jag alltid tacksam att den finns där. Och med rätt skötsel kommer den förmodligen hålla hela livet.

  • Glassmaskin
    Inspirerad av en middag där jag fick smaka fantastisk hemlagad glass, köpte jag en glassmaskin från Wilfa. Men sanningen är att jag bara använt den fem gånger och den tar upp massor av plats. Jag har dock förhoppningar om att börja använda den mer. Det bästa med den är att den sköter hela processen själv, till skillnad från vissa maskiner där skålen måste frysas i förväg.

  • Nutribullet mixer: Sedan jag köpte min stavmixer från Braun har jag inte rört min Nutribullet. Den tar plats och jag borde egentligen göra mig av med den.

  • Nutribullet & Blendtec mixer
    Sedan jag skaffade min Braun stavmixer har dessa stått oanvända och tar upp alldeles för mycket plats. Jag borde egentligen göra mig av med dem.

kökshylla

Det jag har lärt mig genom åren, från att först knappt äga några köksredskap, till att ha ett överflöd av prylar, och nu landa någonstans mittemellan, är att riktigt god mat oftast inte kräver en massa utrustning. Några få redskap av bra kvalitet slår ett kök fyllt av oanvända maskiner och prylar.

Colwin skriver i sin bok att hon avskyr köksredskap som bara har en enda funktion. Hon menar till och med att en brödkniv är onödig av just den anledningen. Själv har jag en brödkniv som också är perfekt för att skära tomater, men jag tycker ändå att hon har en poäng.

Hur ser ni på köksprylar? Vilka redskap är ett måsten i er matlagning? Och har ni någon gång fallit för en trend, kanske en stor juicemaskin som nu står och samlar damm i ett skåp? Jag är nyfiken på att höra era historier!

Föregående
Föregående

Bageribesök och funderingar kring mitt kreativa jobb

Nästa
Nästa

Kycklinglår i krämig sås med soltorkade tomater