Saftiga veganska morotscupcakes med cream cheese frosting och valnötter

Morotscupcakes på en tallrik

Idag delar jag med er recept på otroligt saftiga och goda veganska morotscupcakes, eller morotsmuffins, med cream cheese frosting och valnötter. Dessa ljuvliga cupcakes har allt jag tycker om i en kaka, dom är super saftiga och fluffiga, har en god kryddig smak och fantastisk frosting. Sen är de toppade med valnötter som ger ett riktigt“crunch”. PERFEKT!

Morotscupcakes ingredienser på ett bord

Morotskaka är en stor favorit hos både mig och mina nära och kära. Jag brukar göra morotscupcakes när jag vill kunna enkelt bjuda på dom på fest eller fika och jag skämtar inte när jag säger att alla blir helt tokiga när jag serverar dom. Själva cupcakesen är som sagt gudomligt saftiga och fluffiga och deras kryddiga smak passar så himla bra till mjuka frostingen.

Morotscupcakes morötter på ett bord

När jag såg dessa vackra morötter på affären visste jag direkt att dom skulle få följa med mig hem och bli morotsmuffins. Jag tyckte dom var så fina att dom förtjänade en egen bild.

Jag tror inte att det går att hitta mer lättlagade cupcakes än dom här. Smeten är mixat i en skål med hand på endast några minuter.

  1. Mixa torra ingredienserna i en bunke

  2. Tillsätt blöta ingredienserna

  3. Riv morötterna och mixa i smeten

  4. He i formar och baka. KLART!

Kom ihåg att vänta med att bre på frostingen tills dom har svalnat helt.

morotscupcakes hand rör rivna morötter i smeten

Frågor:

  1. Kan jag baka den som än morotskaka istället för cupcakes?
    Ja absolut. Det går att dela smeten i två 24 cm springformar t.ex. Om ni vill baka den i en långpanna har jag ett recept på morotskaka i långpanna här.

  2. Behöver man använda äppelcidervinäger?
    Jag rekommenderar verkligen att ha med det eftersom det verkar tillsammans med bikarbonaten och gör cupcakesen så himla saftiga och goda. Du kommer inte smaka vinägern alls dock.

  3. Går det att frysa in morotscupcakes?
    Ja det går absolut. Om ni vill baka cupcakes i förväg och bjuda på dom senare rekommenderar jag dock att frysa in dom utan frosting och dekorera dom då när ni ska servera dom om ni har möjlighet.

Morotscupcakes smet i muffinsformar

Jag bakar muffins og cupcakes alltid i en muffins ugnsform som jag lägger pappersformar i. Det gör att dom blir fina i formen och det är lätt att ha koll på att ha dom lika höga. Jag använder en glasskopa för att dela smeten mellan formarna. Jag fyller dom inte helt utan ca 3/4 del av formen.

Morotscupcakes vegansk cream cheese frosting i en skål

Frostingen är så god att jag skulle lätt kunna äta den med sked. Den är gjord på vegansk färskost, mjölkfritt margarin, florsocker och vaniljarom (vaniljsocker funkar självklart också). Det finns ingenting som passar lika bra ihop som morotskaka och cream cheese frosting!

Morotscupcakes en cupcake med frosting på

Tack så mycket för att du läste. Hoppas verkligen att du tycker om receptet! Kom ihåg att tagga mig på Instagram om du testar detta eller nåt annar recept på bloggen, det gör mig så himla glad.

Saftiga veganska morotscupcakes med cream cheese frosting och valnötter

Saftiga veganska morotscupcakes med cream cheese frosting och valnötter
Kreatör: Helga María
Dessa ljuvliga cupcakes har allt jag tycker om i en kaka, dom är super saftiga och fluffiga, har en god kryddig smak och fantastisk frosting. Dom är toppade med valnötter som ger ett “crunch”. PERFEKT!

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl (Skopa vetemjölet med en sked från påsen i dl måttet för att vara säker att ni inte pressar det och tar för mycket. Jag skopar aldrig direkt i måttet utan använder mig av en sked för att sätta mjölet i måttet)
  • 2,5 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 msk kanel
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl växtbaserad mjölk (jag använde havredryck)
  • 1 dl rapsolja eller annan smakfri olja
  • 1 tsk vaniljarom (vaniljsocker funkar också men tillsätt den då med torra ingredienserna)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 5 dl rivna morötter

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180°c
  2. Mixa torra ingredienserna i en bunke med hand
  3. Tillsätt dom blöta ingredienserna förutom morötterna och mixa ihop med dom torra
  4. Riv morötterna och rör dom ner i smeten med en slickepott.
  5. Lägg pappersformar i en muffins ugnsform och fyll varje form ca 3/4 del med smet
  6. Baka i 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ren ut när ni sticker i dom.
  7. Låt svalna helt innan ni sätter på frostingen
Frostingen
  1. 200 g vegansk färskost (jag använde påmackan)
  2. 100 g mjölkfritt margarin vid rumstemperatur
  3. 1 packet (500 g) florsocker (Använd mer om ni vill ha frostingen super tjock och fast på cupcakesen)
  4. 2 tsk vaniljarom eller vaniljsocker
Gör så här
  1. Mixa färskost, margarin och vaniljarom i en bakmaskin eller med en elvisp
  2. Tillsätt florsockret gradvis och mixa tills frostingen blir mjuk.
  3. Sätt på muffinsen när dom har svalnat helt.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet

Flera smarriga bakrecept

Föregående
Föregående

Ugnsbakad vegansk nachotallrik!

Nästa
Nästa

Smakrik sötpotatissoppa med kokosmjölk, röd currypasta och jordnötssmör