Veganska gyros i pitabröd med tzatzikisås

Hej alla! Idag delar jag med er recept på veganska gyros i pitabröd med tzatzikisås. Detta är en perfekt middag som är lättlagad och fylld med goda smaker av dom kryddade Oumph bitarna och hemgjorda tzatzikisåsen. Det går absolut att servera i annat än pitabröd. Gör dom som wraps eller baka eget pannbröd och servera åt sidan. Så gott!

Jag börjar med att marinera Oumphen i kryddorna i minst en timme. Det är viktigt att låta dom marineras och ju längre ju bättre. Sen steker jag dom på panna tills dom får färg och lite krispig yta.

Hemgjorda tzatzikisåsen är så underbart krämig och god. Jag tycker sås gör all mat godare och en krämig tzatzikisås tycker jag är helt perfekt att ha i kylen och äta till allt!

Jag fyllde pitabrödet med kryddade Oumphbitarna, tzatzikisåsen och grönsaker. Dom grönsakerna jag använde den här gången är romaine salad, tomater, rödlök och färsk koriander.

Doften som fyllde köket medans jag stekte Oumphbitarna var helt underbar. Vill du har tips till en fantastisk efterrätt att servera efter den här smarriga måltiden? Testa då dessa ljuvliga frysta cheesecakes i glas!

Många använder dill eller mynta i tzatzikisås men jag använde koriander denna gången för att det hade jag hemma. Det funkade utmärkt. Jag använde turkiska yoghurten från Oatly som är en stor favorit hos mig. Många har också pommes i sin gyros men jag väljer hellre att servera dom åt sidan, jag tycker dom är mer krispiga på det sättet!

Tack så mycket för att ni läste och hoppas ni gillar receptet! <3

-Helga María

Veganska gyros i pitabröd med tzatzikisås

Veganska gyros i pitabröd med tzatzikisås
Portioner: 3-4
Kreatör: Helga María
En perfekt middag som är lättlagad och fylld med goda smaker av dom kryddade Oumph bitarna och hemgjorda tzatzikisåsen. Det går absolut att servera i annat än pitabröd. Gör dom som wraps eller baka eget pannbröd och servera åt sidan.

Ingredienser

  • Olja att steka i
  • Ett paket Oumph the original chunk eller annat okryddat sojakött (ca 280 gr)
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • svart peppar enligt smak
  • 1/4 tsk socker
  • 2 vitlöksklyftor
  • tzatzikisås (recept här nedan för)
  • 3-4 pitabröd
  • Valfria grönsaker
Tzatzikisås
  • 1 burk turkisk yoghurt från Oatly eller annan liknande yoghurt/gräddfil (400 g)
  • 1 gurka
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk valfria färska örter. Många använder dill eller mynta och även persilja men jag hade koriander hemma och använde det och tyckte det blev väldigt gott
  • Citronjuice, salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Låt Oumphen tina.
  2. Sätt det i en skål och tillsätt resten av ingredienserna.
  3. Låt det marineras i minn en timme (det är perfekt att göra tzatzikisåsen medans bitarna marineras).
  4. Värm olja på en panna och stek Oumphen i några minuter på varje sida tills det får lite färg och krispig utsida.
  5. Värm pitabröd i ugnen och fyll med grönsaker, kryddade Oumphen och tzatzikisås. Jag älskar att servera med pommes. NJUT!
Tzatzikisås
  1. Riv ner gurkan och lägg i en sil över en skål. Tillsätt lite salt och krama ut vätskan med händerna.
  2. Häll bort vätskan och lägg rivna gurkan i en skål tillsammans med resten av ingredienserna. Smaksätt med citronjuice, salt och peppar.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Att lära sig ett nytt språk

Nästa
Nästa

Picklad rödlök