Pizzabullar och vitlöksbullar
Hej på er!
Pizzabullar tycker jag är väldigt underskattade. Jag älskade dom när jag var liten, på Island är det väldigt vanligt att baka dom för barnkalas. Men sen jag blev vuxen är pizzabullar inte det första man tänker på att baka. Men jag fick ett enormt “craving” förra veckan och ville göra saftiga och goda bullar och guuuud vad goda dom blev. Jag gjorde även vitlöksbullar med spenat och dom blev lika perfekta!
När jag var yngre var jag livsredd när det kom till bakning. Jag vågade inte prova nya saker eftersom varje gång något gick fel blev jag väldigt ledsen. Jag tog det så personligt. Som att det var inte kakan som blev misslyckat utan jag!
Det är inte många år sen jag började ändra mitt mindset runt bakning, tror det var början av 2018. Då började jag baka mer och prova mycket olika saker. Tills dess var det Júlía som gjorde flesta av våra bak recept. Men när jag började prova mer och mer började jag slappna av. Det var som att jag äntligen fattade att det ska vara roligt att baka. Det handlar inte om att göra allt perfekt varje gång. Jo jag blir fortfarande sjukt irriterad ibland när det blir misslyckad men jag vet att det har inget med mig som person att göra, jag provar bara igen. Nu idag älskar jag att baka, jag verkligen skulle kunna baka varje dag och bjuda alla jag känner på fika. Och jag bakar ju väldigt ofta eftersom det är en del av mitt jobb.
Jag vet inte riktigt varför jag berättar det här men det känns så roligt att skriva för nya läsare som känner oss inte alls. Våra läsare på Island har många följt oss sen vi började för många år sen. Dom har sett oss vaxa och utvecklas.
Det är ganska svårt att rulla ihop bullarna när det är så mycket fyllning, men det är ingen fara, även när dom är fula innan dom baka blir dom inte alls det när dom kommer ur ugnen.
Pizzabullar är perfekta när man behöver rensa ur kylen. Fyllningen som jag har gjort idag går bra att byta ut till det man vill.
Jag tror det skulle bli super gott att ha t.ex. sojafärs, svartar oliver och svamp. Eller byta ut pizzasåsen mot vegansk grönt pesto. Det finns så många möjligheter.
Vitlöksbullarna är inspirerad av vitlökspizza. På Island när man äter pizza äter man ofta vitlökspizza eller vitlöks “bread sticks” med. Den är gjord på pizzadeg, vitlöksmör/olja och kryddor. Vi toppar våra pizzor inte med någon vit sås som många gillar här i Sverige, utan vitlöksolja med örter. Jag tycker inte pizza är pizza utan vitlöksoljan hehe.
Detta vitlökssmör är så galet gott. Ni måste prova det!
Spenaten ville jag ha med för att få lite färg men det var också super gott och passade bra med vitlökssmöret!
Tack för att ni läste och hoppas verkligen ni gillar bullarna!
Helga María <3