Vegansk cheesecake i glas med jordgubbskompott

Idag delar jag med er recept på den ljuvligaste sommardesserten jag har ätit på länge. En härlig vegansk cheesecake i glas toppad med smarrig jordgubbskompott. Den PERFEKTA desserten att servera på sommarens middagsbjudningar. Jag tycker om att servera den i glas för att det är både otroligt enkelt att laga och äta.

Det bästa med den här cheese caken (förutom hur otroligt smarrig den är) är att den är väldigt enkel att laga och servera. Den kräver inte att du lägger ner massa tid och energi eller köper tusen olika ingredienser. Du kan t.ex. göra den i förväg och ta ut från frysen en timme innan den ska serveras. Det är så himla smidigt, framför allt när man ska bjuda folk på middag och tycker det är lite för mycket att behöva ha koll på maten och desserten samtidigt.

Botten är gjord på digestive kex och smält mjölkfritt margarin. Jag tycker det är enklast att mixa den snabbt till grova smulor i en matberedare men om du inte har en går det utmärkt att sätta kakorna i en påse och krossa med en kavel. Det går att byta ut digestive till andra kakor t.ex. oreo eller biscoff. Jag gör det ofta själv för att variera. Med jordgubbskompotten på topp tycker jag dock digestive passar väldigt bra.

Fyllningen är underbart god. Den är gjord på vegansk vispgrädde, vegansk vaniljsås, vegansk färskost, socker och vaniljsocker. Såå himla krämig. Den är otroligt enkel att göra och vispas ihop i antigen en bakmaskin eller med en elvisp.

Är du sugen på flera versioner av en vegansk cheesecake? Kolla då de här ljuvliga cheesecake i glas med passionsfrukt marmelad eller den här fantastiska men lite mer komplicerade amaretto cheesecaken.

Det är så skönt att servera dessert i glas, små skålar eller glas burkar. Du slipper allt onödigt disk för att du helt enkelt delar allt i olika glas och sen äter man den direkt från glaset.

När jag har delat botten och själva cheesecaken i glas lägger jag dom i frysen i minst två timmar och tar de sen ut och låter stå en liten stund innan jag serverar de. Om jag gör dom i förväg tar jag ut de ur frysen en timme innan jag ska servera de.

Cheesecaken kan du toppa med egentligen vad du vill. Jag har haft på olika sylt, blåbärssås, chokladganache, kolasås, biscoffspread.. det finns så mycket man kan göra. Men idag ville jag göra den somrig och fin och därför gjorde jag en enkel jordgubbskompott och toppade cheesecaken med. Så himla gott. Helt perfekt för en varm sommardag!

Kompotten kan du göra medans cheesecaken är i frysen. Låt den svalna först i rumstemperatur och lägg den sen i kylen tills du ska servera cheesecaken. OBS kombotten är så god att du kommer vilja äta den direkt från burken med en sked hehe. Jag rekommenderar dock att spara den till cheesecaken eller om äta den med vegansk vaniljglass eller vispad grädde.

@vegoskafferiet.se Vegansk cheesecake i glas toppad med jordgubbskompott. Sommarens bästa desert! 🥹🍓☀️ så himla smidigt att servera i glas eller små glasburkar!! 🫶 #fyp #foryou #fördig #fördigpage #vegancheesecake #veganskdessert #sommarmat #efterrättsrecept ♬ original sound - veggibeats

Tack så mycket för att du läste och jag hoppas verkligen att du tycker om receptet. Om du testar det eller något annat recept på bloggen, glöm inte att tagga mig på Instagram. Det gör mig så himla glad varje gång! <3

-Helga María

Vegansk cheesecake i glas med jordgubbskompott

Vegansk cheesecake i glas med jordgubbskompott
Portioner: 4
Kreatör: Helga María
( 0 reviews )
Det här är den ljuvligaste sommardesserten jag har ätit på länge. En härlig vegansk cheesecake i glas toppad med smarrig jordgubbskompott. Jag tycker om att servera den i glas för att det är både otroligt enkelt att laga och äta.

Ingredienser

Cheesecake:
  • 200 gr. Digestive kex
  • 100 gr. margarin
  • 1,5 dl vegansk vaniljsås (använde Oatlys som går att vispa)
  • 1,5 dl vegansk vispgrädde (rekommenderar t.ex Oatly eller Oddly good)
  • ca 150 gr vegansk färskost (jag använde ett paket Oatlys påmackan)
  • 1/2 dl vaniljsocker
  • 1 dl socker
Jordgubbskompott:
  • 400 g färska jordgubbar
  • 2 msk maizena
  • 3 msk vatten
  • Juice och skal från 1/2 citron
  • 1 dl socker

Gör så här

Cheesecake:
  1. Smält margarinet.
  2. Mosa kexen i en matberedare och blanda i margarinet. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop grädden och vaniljsåsen och ställ åt sidan.
  4. Vispa färskost, socker och vaniljsocker i en annan skål.
  5. Blanda försiktigt färskostblandningen med den vispade grädden och vaniljsåsen.
  6. Lägg krossade kex i ett glas, små glasburkar eller skålar och pressa lätt ner.
  7. Lägg på cheesecakefyllningen så att den nästan fyller glaset.
  8. Lägg i frysen minst 2 timmar. Jag tycker om att göra den dagen innan jag serverar den och ta ut från frysen ca en timme innan servering.
  9. Ta ut, toppa med jordgubbskompott och servera.
Jordgubbskompott:
  1. Skär jordgubbarna i bitar och lägg i en kastrull.
  2. Blanda vatten och maizena i en liten skål och häll i kastrullen.
  3. Tillsätt socker, citronjuice och citronsaft.
  4. Låt koka på låg värme i 10 minuter och rör om konstant under tiden.
  5. Låt svalna i rumstemperatur och lägg sen i en burk och i kylen tills du ska servera den.
Har du lagat detta recept?
Följ mig @vegoskafferiet.se på Instagram och tagga # vegoskafferiet
Föregående
Föregående

Ljuvliga veganska havre- och bovetevåfflor

Nästa
Nästa

Vegansk citron- och olivoljekaka